Public Domain

Op deze pagina wordt duidelijk gemaakt hoe voor wat betreft MCTL wordt omgegaan met auteursrecht, copyright, public domain en het eerlijk delen van informatie.

Laten we maar duidelijk zijn: MCTL bevindt zich als enige framework op dit gebied volledig in het Public Domain. Dat betekent dat iedereen alles wat op deze site te vinden is mag gebruiken, kopieren, doorgeven, weggeven, voortbouwen op basis van deze informatie en wat ook verder maar te verzinnen is met alles wat op deze site is te vinden. Zelfs indien iemand een poging wil doen deze vrij verkrijgbare informatie voor geld te verkopen is daar geen enkel bezwaar tegen.

U hoeft dus nimmer toestemming te vragen of wat dan ook te betalen voor alles wat u op deze site vindt en zelf, in uw bedrijf, of voor gebruik bij derden kunt gebruiken. U kunt er ook op doorbouwen, aanpassen aan uw eigen situatie…. wat u maar wilt.

De enige eis die wordt gesteld is dat indien u informatie van deze site gebruikt, u de bron (http://www.mctl.nl) vermeldt. Om dit concreet te maken staat alles op deze site onder de betreffende licentie van Creative Commons ter beschikking voor wie dan ook, waar dan ook, wanneer dan ook. De reden van deze eis is dat iedereen moet kunnen achterhalen hoe de oorspronkelijke, niet bewerkte, versie van MCTL er uit ziet. En stel dat een ander het ook wenst te gaan gebruiken, dan kan deze op deze wijze nagaan wat de oorspronkelijke versie is.

Hoe zit het met auteursrecht?

Simpel: degenen die MCTL hebben bedacht en uitgewerkt hebben afstand gedaan van hun rechten. En als dat eenmaal is gedaan, is dat een onomkeerbaar proces. U hoeft zich dus ook geen zorgen te maken dat later opeens toch auteurs-, copyright of andere eigendomsrechten worden geclaimd. Dat is belangrijk: helaas zijn er inmiddels de nodige modellen die in het begin werden gepromoot als zijnde “Public Domain”. Na het nodige succes komen opeens allerlei auteursrecht- en eigendomsclaims als een duveltje uit een doosje te voorschijn. Dat is spijtig, want daardoor wordt de doorontwikkeling van dergelijke modellen gefrustreerd: wie gaat bijdragen aan een model waar anderen commercieel (grote) belangen in hebben?

Voorbeeld 1: U wilt informatie van deze site in uw eigen bedrijf gebruiken

Indien u iets op deze site vindt dat u goed kunt gebruiken om in uw eigen bedrijf bijvoorbeeld een verbetering te realiseren, dan kunt u eenvoudigweg alles wat u nodig hebt kopiƫren. Er is geen toestemming of betaling nodig. Stel dat u vervolgens allerlei bedrijfsinformatie toevoegt, waardoor het een heel eigen karakter krijgt, dan bent u ook niet verplicht dit zelf ook weer te delen. Hoewel we dat natuurlijk wel een goede zaak zouden vinden. Maar soms is bepaalde informatie niet geschikt om te delen, of is het simpelweg niet gewenst. Aan u dus de keus.

Voorbeeld 2: U bent een consultancybedrijf en wilt (delen van) MCTL gebruiken bij uw klanten

Indien u iets op deze site vindt dat u niet voor uzelf, maar weer bij klanten van u wilt gebruiken, dan is daar ook geen enkel bezwaar tegen, en is ook geen toestemming of betaling vereist. Wel is bronvermelding vereist. Maakt u een eigen uitwerking, dan is dat geen probleem en indien u ervoor kiest dat dan niet onder Public Domain te laten vallen (met andere woorden, u wilt het auteursrecht op uw eigen uitwerking behouden), dan is dat ook geen bezwaar. Maak dan echter wel duidelijk middels bronvermelding welke onderdelen van uw eigen uitwerking gebaseerd zijn op MCTL, en dat u voor uw eigen aanvullende werk auteursrecht claimt.

Voorbeeld 3: U bent een opleider en wilt bepaalde informatie gebruiken in een cursus

Ook voor opleiders geldt dat alle informatie op deze site vrij kan worden gebruikt, het is vrij van auteursrechten. Echter, realiseert u zich wel dat andere opleiders dat dus ook kunnen, en het dus handig kan zijn eigen toevoegingen te doen. De eigen toevoegingen zijn uiteraard uw eigendom, en u kunt er dan voor kiezen het eigen deel onder auteursrecht te laten vallen, of niet.

Voorbeeld 4: U bent uitgever en wilt een boek uitgeven over MCTL

Uitgevers zijn logischerwijs geheel vrij in het gebruik van informatie om dit te gebruiken in publicaties. Er kan uiteraard hierop geen copyright worden geclaimd, want dan maakt u zich namelijk schuldig aan copyfraud: het claimen van auteursrechten over materiaal dat zich in het Public Domain bevindt. Uiteraard kan wel door u, in samenwerking met auteurs, een eigen werk worden gemaakt waarin onderdelen van MCTL zijn te vinden. Op dat moment is het voldoende duidelijk te maken waar wel auteursrecht voor wordt geclaimd, en waarvoor niet.